Iedereen een slimme watermeter

De stad Antwerpen wil tegen eind 2020 elke inwoner van een slimme watermeter voorzien. Met water-producent Water-Lek en joint- venture ENGIE Fabricom-Hydroko tekenden ze donderdag op het stadhuis een concessie.

Waterproducent Water-Link start, in samenwerking met de joint-venture ENGIE Fabricom-Hydroko, met een testfase waarbij in totaal duizend slimme meters een jaar lang bij inwoners van Antwerpen worden opgesteld. Als het proefproject na afloop een positieve evaluatie krijgt, plaatst de maatschappij 205.000 meters in de stad over een periode van drie tot vier jaar. Tegen eind 2020 zal elke Antwerpse inwoner dus mogelijk een slimme watermeter in zijn bezit hebben.

“Nieuw tijdperk”

De overeenkomst verheugt Water-Link-voorzitter André Gantman. “Al 135 jaar onderhouden we een goed huwelijk met de stad Antwerpen”, zegt de topman. “Het is een atypische stad en wij zijn ook een atypische onderneming. Vanaf nu zijn onze klanten partners, want meten is weten. Er breekt een nieuw tijdperk aan.”

Schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) is dezelfde mening toegedaan. “De technologie staat niet stil”, zegt hij. “Voor onze stad is dit een opportuniteit die het leven van de Antwerpenaar transparanter, goedkoper en eenvoudiger maakt. De stad is constant in verandering, hier geldt het survival of the smartest-principe. Met de slimme watermeters kiezen we voor vooruitgang.”

“Dit initiatief is niet alleen slim, maar ook zuinig”, klinkt het bij OCMW-voorzitter Fons Duchateau. “We zijn water foutief als een basisrecht gaan beschouwen. Met deze overeenkomst kunnen we in de stad een minimum aan water voorzien voor ieder die het nodig heeft. Slim én sociaal.” (bap)

Copyright © 2016 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Bron: Gazet van Antwerpen 24/06/2016